top of page
  • Writer's pictureAdmin

GRAVAD LAX


Zalm staat niet op mijn lijstje van favoriete vissen, maar voor gravad lax mag je mij rustig wakker maken!

Gravad lax is een gerecht uit de middeleeuwen, waarbij in de Scandinavische landen de zalm in de grond werd begraven (“grav” = kuil). Om de zalm beter te kunnen bewaren werd de zalm licht gezouten en door de kuil met stenen af te dekken, werd vocht uit de zalm geperst.

Om gravad lax te maken hoef je tegenwoordig geen kuil meer te graven. Koop een mooie zijde zalm van ongeveer 1,5 kilo. Omdat je de zalm rauw marineert, dient deze spartelvers te zijn. Zelf koop ik de zalm vaak bij de Sligro.

Spoel de zalm goed af, dep droog en kijk na op eventueel achtergebleven graatjes. Vervolgens giet je een borrelglaasje wodka (liefst uit de vriezer) over de zalm en maal je rijkelijk grove vers gemalen peper over de zalm. De zalm wordt daarna bedekt met een dun laagje van een mengsel zout en suiker, ongeveer 3 eetlepels wat grover zout en twee eetlepels suiker. De zalm wordt vervolgens voorzichtig met de gezouten kant in een bakblik gelegd op een laag dille.

Plaats het bakblik, ingepakt in krimpfolie, in de koelkast en plaats een plank op de zalm waar je enkele gewichten op zet. Na 2 a 3 dagen marineren kun je de zalm aansnijden en doordat deze gemarineerd is blijft hij makkelijk nog enkele dagen goed. Serveer de zalm op een toastje, samen met wat pittige mosterd-dille dressing. Eet smakelijk!!

Gravad lax bestellen kan natuurlijk ook. De gravad lax wordt dan bij u op de speciale zalmplank geleverd, inclusief de mosterd-dille dressing. Informeer naar de mogelijkheden!


86 views0 comments

Comments


bottom of page